Lover og regler for dugnad

Skal dere starte en dugnad, kan det hende dere trenger å gå gjennom lover og regler. Det kan være en smart måte å få inn penger på til en klassetur eller et arrangement. Mange bruker metoden for å samle seg rundt et felles prosjekt, men noen ganger kan man gå i noen feller man ikke tenkte på.

Det er litt ulikt hva de ulike leverandørene setter som krav, men forøvrig gjelder generelle lover ved salg av varer og tjenester. Men her skal vi gå gjennom noen lover og regler som er viktige for å drive dugnad.

Vilkår og betingelser

Når man inngår et samarbeid med en selger, skal man følge de gjeldende reglene. Disse finner man i nettsidens vilkår og betingelser. Disse punktene er satt opp i henhold til forskrifter og reglement i protokollen om Lovdata. Disse følger lover og regler fra:

  • E-handelsloven
  • Avtaleloven
  • Forbrukerkjøpsloven
  • Markedsføringsloven
  • Angrerettloven

Alle disse lovene er utarbeidet for å skape et rettferdig miljø for kjøp og salg av varer på nett. Deretter kan selger utvikle disse ved å formulere dem i offentlige notater på nettsiden. Her skal vi se på noen eksempler.

Anskaffelse og avtale

Når man har bestemt seg for å kjøpe inn varer man kan selge videre, så må man skrive under på en avtale. Når denne avtalen er signert av begge parter, forplikter kunden å kjøpe varebeholdningen direkte. Det som er positivt, er at mange selgere gir en lang frist på å betale.

Jo flere som er med på dugnaden, desto enklere er det å finansiere denne investeringen. Er man under 18 år, må man få en voksen til å stå for utlegget som da skal betales tilbake, med eller uten renter. Denne avtalen må stiftes mellom långiver og låntaker.

Levering av varene

Det er mange regler som gjelder for levering av varene, slik som at produktene ikke er skadet og at forsendelsen blir levert til avtalt tid. Kjøper har mange fordeler dersom avtalene ikke oppfylles, og disse støttes av kjøpsloven og avtaleloven.

Det kan hende kjøperen har krav på nye varer, avslag eller å få hevet kjøpet om det er mangler, skader eller at varene ikke dukker opp.

Dersom en av partene viltrekke seg etter avtalen er signert, kan det hende at selgeren vil pålegge et ekstra gebyr. Men hvis kjøper ikke er fyllt 18 år, kan ikke selger kreve dette. Det er mange ting å huske på for de som vil kjøpe inn varer som skal selge videre.

Hvordan foreta et sikkert kjøp

Det er derfor anbefalt at kjøper setter seg grundig inn i betingelsene og vilkårene som selger har satt opp, samt de gjeldende reglene som de forskjellige lovene har fastsatt. Husk at disse reglene også gjelder for selger.

Med gode retningslinjer og ikke minst en sikker finansiering, vil det sjelden bli noen problemer i transaksjonene. Men slurver man kan det fort bli dyrt. Sørg derfor for at alle som skal være med på dugnaden også forplikter seg til deltakelse med et avtaleskjema som partene sammen setter opp.

Er du interessert i tjenestene våre?

Besøk nettstedet vårt